loader

מרק זה עם אבקה או בלי?

החורף הוא ללא ספק עונת המרקים. הם מחממים, משביעים ועשויים לתרום לתהליך הירידה במשקל, אבל מה קורה כשמוסיפים להם אבקות תעשייתיות לשיפור הטעם ומה החלופות הטבעיות שקיימות? טופז דרזנר | 31.01.2019

מרק הוא אחד המזונות העיקריים של החורף הוא מחמם ומנחם, ויכול לשמש כמנה ראשונה או כארוחה שלמה. אכילת מרקי ירקות עם ירקות שלמים או טחונים , כמנה ראשונה או מנות ביניים במהלך היום תורמת לחימום הגוף וכן לתחושת שובע התורמת לצמצום כמויות האוכל בארוחה עצמה, וע"י כך תורמת לתהליך הירידה ו/או השמירה של המשקל. אכילת מרק כארוחה היא דרך מחממת ובריאה לארוחה חורפית בצלחת אחת.

בכדי שהמרק יהיה טעים יותר אנחנו בדרך כלל מתבלים אותו. קיימות מגוון דרכים ואפשרויות לתיבול.

בין אם אוכלים מרק המכיל ירקות בלבד או מרק שהוא ארוחה שלמה עם תוספות כגון בשר/פסטה/עדשים או גריסים השאלה שנשאלת באופן קבוע היא האם להוסיף אבקת מרק או לא?

מהי אבקת מרק? אבקת מרק היא תערובת של תבלינים המשמשים כתחליף לציר ירקות או בשר.  

חלק מאבקות המרק מכילות רכיבים כמו קמח חיטה, עמילן, סוג של סוכר כמו אבקת סירופ תירס או דקסטרוז, שמנים צמחיים, ירקות מיובשים, חומרי טעם וריח טבעיים תבלינים וחומרים מעכבי חמצון. 

חלק מציינים גם את המלח כמרכיב נפרד. ויש את אבקות המרק שמכילות מונוסודיום גלוטמאט.

אז מה הבעיה עם אבקת מרק ? האם כמות המלח? האם המונוסודיום גלוטמאט? האם רכיבים אחרים ?

אז בואו נעשה סדר:

מונוסדיום גלוטמאט - הוא מלח נתרן של חומצה גלוטמית, המשמש לתיבול. הוא נתגלה לראשונה בשנת 1907 על ידי חוקר יפני. הוא בעל טעם ייחודי ולכן נחשב כטעם החמישי וקיבל את השם -  "אומאמי". המונוסודיום  גלוטמט הפך למשפר הטעם (תבלין) הנפוץ ביותר בתעשיית המזון.

סימונו על גבי האריזה הוא MSG או חומצה גלוטמית מכונה גם גלוטמאט היא אחת מ- 20 חומצות האמינו הנפוצות בטבע. ( חומצות אמינו הן אבני הבניין של החלבון ).

החומצה הגלוטמית אינה חומצה אמינית חיונית כלומר, גוף האדם יודע לייצר אותה מחומצות אמינו אחרות אותם הוא מקבל מהמזון. בנוסף לתפקידה כמרכיב בחלבון משמשת החומצה הגלוטמית כמוליך עצבי במוח. גלוטמין הינה חומצה אמינית הנוצרת מהחומצה האמינית גלוטמאט ונמצאת בשרירים ובדם. גלוטמין מסייע לפירוק והרכבה של חלבון וחשוב בתהליך הפיכת גלוקוז לאנרגיה בשריר.

יש סברה שאחוז מסוים באוכלוסייה עלול להיות אלרגי למונוסודיום. תגובה אלרגית זו קיבלה את הכינוי "תסמונת המסעדה הסינית", והיא מתאפיינת בסימפטומים כמו: כאבי ראש, דופק מהיר, חולשה, צרבת וקשיי נשימה.

ארגון הבריאות העולמי, האיחוד האירופי ומינהל התרופות והמזון האמריקני (FDA) קבעו כי מונוסודיום גלוטמט הוא תוסף בטוח לשימוש. למרות זאת, בקרב הציבור יש סברה כי מדובר בתוסף מסוכן. עם זאת, בשנים האחרונות, בעקבות תיאוריות על רעילותו ובהשפעת רעש הצרכנים, ניסו להפחית את השימוש שלו בתעשיית המזון. בכדי לשפר את טעמו של המזון, התעשייה משתמשת במשפרי טעם אחרים.​

 

אז אבקת מרק ללא מונוסודיום גלוטמאט בריאה?

חלק מאבקות המרק מכילות כמות גבוהה של מלח – נתרן. את המלח מוסיפים כחומר משמר וכמוסיף טעם לאבקה.

הנתרן שומר על מאזן תקין של נוזלי הגוף, ומסייע בהעברת אותות עצביים והתכווצות שרירים. עם זאת, צריכה עודפת של מלח מזיקה מאוד לבריאות. ​ כמות גבוהה של נתרן במזון עשויה לגרום לעליה ברמות לחץ הדם, למנוע ספיגה של סידן בעצמות להאט את קצב הירידה במשקל ועוד. לאנשים בריאים ממליצים לצרוך לא יותר מ־2,500 מ"ג נתרן. מדובר בכמות השווה לכפית מלח אחת בלבד = 5 גרם מלח . לאנשים הסובלים ממחלות כמו סוכרת מחלות לב וכליות הכמות המומלצת נמוכה בהרבה. הכמות המומלצת לילדים היא כ- 1000 מ"ג נתרן כלמור כחצי כפית מלח ליום. 

על תווית אבקת המרק תהיה כתובה כמות הנתרן שיש ב- 100 גרם אבקת מרק יתכן שיהיה כתוב כמה נתרן בכף ואם לא אתם יכולים לחשב לבד. כף אבקת מרק שוקלת כ- 15 גרם ולכן אפשר לחלק את כמות הנתרן ב- 100 גרם ל- 15 ולקבל את כמות הנתרן בכף.

ישנן אבקות מרק אשר בכל כף מרק יש כ- 500 מ"ג נתרן ובהוספת שתי כפות אבקת מרק על סיר מרק גדול כ- 10 מנות מרק,  כמות הנתרן תהיה כ- 1000 מ"ג, כל קערת מרק תכיל כ- 100 מ"ג נתרן. במידה וכך אין בעיה ו/או סכנה בריאותית משמעותית כמובן תלוי כמה מלח נוסף אוכלים במהלך היום. אבל ישנן אבקות מרק המכילות כמות גבוהה במיוחד של נתרן ואז הכמות בכל מנה יכולה להיות פי כמה וכמה והמרק יהיה עשיר בנתרן והרבה פחות בריא.

הכי טוב תבלינים ועשבי תיבול טבעיים

השתמשו בתבלינים טהורים ועשבי תיבול אשר אינם מכילים כלל נתרן והעשירו את המרק בטעמים טבעיים ובריאים. העדיפו תבלינים כמו: פפריקה חריפה ומתוקה, פלפל שחור ולבן, קינמון, ציפורן, חומץ, לימון, זנגוויל, קימל, זעתר, שומשום,  עלי מנטה ועלי דפנה. ובעשבי תיבול כמו, פטרוזיליה טרייה, שמיר כוסברה, סלרי, בצל ועוד. ניתן להכין ציר מרק במגוון טעמים להקפיא כמו קוביות קרח ולהשתמש כשמכינים מרק. אופן הכנת ציר מרק הוא לבשל ממגוון עשבי התיבול המתאימים לסוג המרק ( מרק עוף, מרק אסייתי, איטלקי ועוד) מבשלים את עשבי התיבול עד צמצום הנוזלים, מסננים, אפשר לטחון ולהקפיא באריזות קטנות.